Smärta

Varför gör det ont?

Smärta är väldigt subjektivt, men om vi generaliserar lite finns det två stora orsaker till ihållande smärta.
1. Smärta p.g.a. skada
2. Smärta p.g.a. biomekaniskt felaktigt rörelsemönster

Vad händer i kroppen då jag får ont?

Skada
Om vi bryter armen kommer vi gå med armen gipsad och i en konstant vinkel. Detta gör att ledkapseln stelnar till åt det hållet den inte rör sig åt.

Biomekaniskt felaktigt rörelsemönster
Om vi hela tiden håller våra axlar framåt, såsom när man sitter ner å leker med sin Iphone eller liknande, kommer ryggen att krumma som gör att ryggradens ledkapslar blir stela i sträckmomentet.

Smärtans uppkomst
Det som händer därefter är att när kroppen sedan behöver sträcka ut den strama ledkapseln av någon anledning exempelvis sträcka sig vid gäspning kommer de små musklerna som sitter längs ryggraden att aktiveras och försöka röra leden. Denna rörelse förhindras av den strama ledkapseln. Så när den muskeln inte orkar dra längre tar den hjälp av eventuellt nästa muskel osv.
När nu detta pågått ett tag kommer vi märka av dessa mikrokramper. Detta kan kännas som stelhet, ömhet och ibland direkt smärta. På detta sätt fungerar i stort sett alla leder i hela kroppen. Det är alltså inte en skada, utan smärta som kommer från något annat, exempelvis ett dåligt rörelsemönster.